20.10.2014

10+1 HUOMIOTA ITALIASTA

Tasan kuukausi elämää Italiassa takana! Sen kunniaks päätin kirjottaa vähän kulttuuri- ja tapaeroista joihin oon täällä törmänny. Ihan ensiks täytyy vielä huomauttaa, että tää postaus perustuu vaan mun omiin kokemuksiin eikä nää oo mitään yleispäteviä totuuksia tästä saapasmaasta. Halusin kuitenkin  listata asioita, jotka italialaisissa asioissa, ihmisissä tai tavoissa on kiinnittäny tämän suomitytön huomion.

ni5

1. Tilastojen mukaan Italian liikenteessä kuolee 8000 ja loukkaantuu 170 000 ihmistä vuosittain. Ja ikävä kyllä en ihmettele miksi. En oo ajanut täällä kertaakaan autolla, enkä välttämättä haluakkaan. Paikallisilla on mm. tapana ajaa kahden kaistan välissä keskellä sulkuviivaa, olla välittämättä pysäköintikielloista, tööttäillä paljon ja tehdä äkkijarrutuksia liikenneympyröissä. Ja ihan kaikkialla muuallakin.

2. Italialaisen taskuparkin mä sen sijaan haluisin oppia. Aina kun jompikumpi mun host vanhemmista lähtee peruuttamaan oon ihan satavarma että kohta kolisee peltiä, mutta ei! Ihan hulluihin välihin nää saa auton mahtumaan ja vielä siististi sieltä poiskin.

3. Tästä olin kyllä kuullu aikasemminkin, mutta siis täällä ihan tosiaan syödään aamupalaksi keksejä. Esimerkiksi mun perheessä niin lapset kuin aikuisetkin syö aamulla suklaahippukeksejä. Käsittämätöntä.

ni6

4. Italiassa sormin syöminen on ihan ok. Pizzaa tietysti on niin kaikkein helpoin nauttia, mutta myös kalaa ja lihaa voi hyvin syodä paljain käsin. Mäkin oon ensimmäisen kohdalla jo luopunut haarukasta ja pelkään ettei mulla oo enää mitään pöytätapoja kun tuun täältä takasin.

5. Italiassa on myös ihan ok juoda työpaikalla lounaan kanssa bisse.

6. Italialaisissaa aakkosissa ei oikeestaan edes oo kirjaimia K tai J! Niitä käytetään ainoostaan jossain vieraperäsissä sanoissa eikä kukaan siis osaa sanoa Kaisaa ihan oikein. G taas äännetään joko J:nä tai G:nä eikä mulla ei oo mitään hajua, kumpana se pitäis lausua millonkin.

ni4

7. Täälläpäin maailmaa ollaan harvinaisen viehtyneitä lukkoihin. Jotta pääsen sisälle kotiin mun pitää ensin avata portti yhdellä avaimella, siten alaovi toisella ja asunto kolmannella. Luonnollisesti myös postilaatikkoon ja autotallin oveen on omansa. Eikä siinä vielä kaikki: tässä näiden kerrostalokämpässä on kaksi ulko-ovea, joihin sopii eri avaimet. MIKSI?

8. Italiassa käydään koulua maanantaisa lauantaihin! Siis hyi olkoon. Kuulostaa ajatuksenkin tasolla ihan kamalalta. Okei, koulupäivät loppuu aina viimestään yheltä mutta silti, hyrrr ja yäk!

9. Italiassa kaikki on katolilaisia. Ja se uskonto muuten näkyy. Kaikkialla. Ja niin paljon että tälläsitä suomalaista lähes pakanaa suorastaan vähän ahdistaa. Ennen ruokaa lausutaan ruokarukous, mun host perhe käy joka sunnuntai kirkossa, eikä se oo mitenkään poikkeuksellista täällä, vaan ennemmänkin normaalia ja sitten tehdään kans niitä ristinmerkkejä. Italiassa voi myös käydä kirkossa maanataina tai torstaina tai vaikka molempina, sillä täällä pidetään messu joka päivä.

ni1

10. Henkilö joka Italiassa puhuu englantia saattaa hyvin tarkottaa henkilöä, joka Suomessa puhuisi todella vähän englantia. Täytyy sanoa että vaikka olin varautunut, niin kyllä tää paikallisten englannintaidottomuus tuli vähän shokkina. Yli kaksvitosista englatia osaava henkilö on harvinaisuus, nuoremmista taas jotkut puhuu hyvin ja osa ei sit ollenkaan. Tuntuu myös että täällä ollaan melkein ylpeitä, siitä ettei osata englantia. Ja se vasta absurdilta musta tuntuukin, Rimini on sentään turistikaupunki.

11. Tästä viimesimmältä mä taas tykään ihan kauheesti! Italiassa yhdessä syöminen ei oo mitenkään harvinaista,vaan lähes viikottain mennään isovanhemmille tai perhetutuille kyläilemään tai jotkut tulee syömään tänne. Esimerkiks viime viikolla tiistaina täällä kävi näiden ystävä illallisella ja keskiviikkona mentiin mun host äidin synttäreiden kunniaks syömään sen vanhemmille. Eikä näitä tilaisuuksia varten tarvi panostaa mitenkään ihmeellisesti vaan tärkeintä on se yhdessäolo. Toisinkun Suomessa, jossa vieraita käy (ainakin meillä) suhteellisen harvoin, niin kaiken täytyy sitten olla ihan tiptop ja viimesenpäälle.

9 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja sairaan mielenkiintonen! Ja toi nro 10, oon ihan samaa mieltä. Sellasta kulttuuria tarvittais ehdottomasti enemmän tänne pohjolaankin. Oot lyhyessä ajassa oppinu jo sairaasti (jos opit sen taskuparkin niin en malta odottaa kun opetat sen sit meille haha :P)! Nauti joka hetkestä <3 iksu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tiia <3 Oot ihana ja iksu on molemminpuoleinen! Mustaki kaikki tämmöset on super mielenkiintosii nii siks oonkin pistäny muistiin, kun on tullu jotai omaa silmää erikoista vastaan. Mut hahaha taskuparkin treenailut jää kyl koti Suomee, en oo kuukauteen ajanu muuta ku polkupyörää...

   Poista
 2. Tiia vei sanat sanat suutani! Tosi kiva ja mielenkiintonen postaus :) go kaisuu<3

  VastaaPoista
 3. Aika hauskoja juttuja! Mullakin jäi kyllä toi Italian liikenne niin hyvin mieleen sillon kun käväisi Roomassa pari vuotta sitten, oli aika hurjaa meininkiä! :D Se on kyl hauska varmaan huomata miten Suomen ja Italian tavat eroo niin toisistaan! :D toivottavasti saat vielä paljon kivoja uusia kokemuksia siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Vilma, ihana kommentti <3 No hui uskon ja Rooman liikenne on varmasti vielä ihan eri juttu ku Riminin, koska tää ei kutitenkaan mikään suurkaupunki oo :D Ja nää on kieltämättä hauskoja! Välillä iskee epätoivo kun mikää ei ihan suju ja välillä taas toivois että Suomessaki ois enemmän tämmöstä rentoo meininkiä.

   Poista
 4. Samaistun erittäin hyvin etenki 1 2 7 ja 11! oon siis ite espanjassa mutta veikkaan että tääl etelä-euroopassa on aika samanlaisia tapoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, joo veikkaan että täällä ja siellä on kulttuuri aika samanlainen! Ihanaa au pair aikaa sulle :)

   Poista
 5. Haha jep ja kiitti samoin :) ja hei tsekkaa ihmees munki blogi: http://spainspiration.blogspot.com.es/?m=1 :)

  VastaaPoista