17.3.2015

HUOMIOITA ITALIASTA OSA 3

1

Diagnosoin itelleni tänään kotiinpaluu masennuksen. Ainoo mitä haluun tehä on syödä jäätelöä ja mököttää. Onneks ulkona oli päivällä eilisen rankkasateen jäljiltä tasasen harmaa sää niin ei tarvinu tuntea huonoa omaatuntoa siitä, etten tehnyt mitään yleisesti hyödyllistä vaan kirjottelin teille todennäköisesti viimeisen huomioita Italiasta -postauksen. Edelliset voi katsoo täältä ja täältä.

Oon yrittänyt pistää näitä aina muistiin kun tulee joku uusi vastaan ja oon huomannut että jotenkin sellaset negativiisiet "no ei meillä vaan Suomessa tällaista herrenjestas" huomiot korostuu, ja sitten ehkä sellasiin kivoihin eroihin ei ees kiinnitä huomiota, vaan ne ottaa vastaan mukisematta hymyillen. Yritin tähän kirjottaa niitä molempia ja kanssa ihan neutraaliakin ihmettelyä aiheuttaneita asioita, sillä kaikeista valittamiesta huolimatta mä syvästi rakastan Italiaa. Se tekee mut hulluksi ja aiheuttaa harmaista hiuksia, mutta mä rakastan sitä silti.

2

1. Italia on yhdistynyt 1871, jota ennen tämä niemimaa on ollut täynnä erilaisia kaupunkivaltioita ja itsehallintoaluiteita, minkä vuoksi eri alueille on syntyneet omat kielensä - dialettot. Eikä kyse nyt oo mistään suomen murteista jotka kuulostaa hassuilta, mutta joita voi noin yleensä ymmärtää, vaan kahta eri dialettoa puhuvat ihmiset ei välttämättä oikesti pysty kommunikoida keskenään. Mun italiaa toisena äidinkielenään puhuva kaveri kertoi, ettei sillä oo hajuakaan mitä sen kämppis puhuu äitinsä kanssa puhelimessa ja tähän tämä tyttö totes että niiden dialetto onkin kielellisesti lähempänä espanjaa kuin italiaa. Esimerkiksi Napoilissa ei suinkaan puhuta italiaa vaan napoletanoa ja voin sanoa, että siitä en ymmärtänyt sanaakaan. Oikea, virallinen italian kieli taas on pitkälti Danten luoma ja perustuu eniten Toscanan dialettoihin. Suomalaiselle on jotenkin absurdi ajatus, että tämä maa on täynnä italialaisia joiden äidinkieli ei ole italia.

2. Italialaiset on lähes poikkeuksetta nationalisteja. Tosin se kansallisylepys on jokseenkin helppo ymmärtää sillä tässä valtiossa on 70% kaikesta maailman taiteesta, eniten ihmiskunnan historian kannalta tärkeitä monumentteja ja maailman kuulu ruokakulttuuri.

3. Tästä liikenteestä ei vaan koskaan pääse yli, joten seuraavana vuorossa: näin teet italialaisen pikaparkin. Jos sun täytyy vaan nopeasti kipasta tabacceriassa tai apteekissa, niin miksi vaivautua etsimään parkkipaikkaa, kun voit vaan heittää hätävilkut päälle ja jättää sen auton suurinpiirtein mihin vaan enenmmän tai vähemmän kaikkien muiden tielle.

3

4. Seuraava on esimerkki siitä miten kaikkeen tottuu, koska olin tavallaan jo unohtanut tän kunnes toi toinen suomalainen tyttö sanoi, eli siis vessat. Rafloissa tai baareissa ei oo about ikinä pytyissä istuimia. Eikä lavuaarista suinkaan saa vettä hanasta vääntämällä vaan usein lattialla on poljin, mitä pitää painaa. Ja viimeistään parin kuukauden jälkeen oppii, että mihin ikinä meetkin niin ota nenäliinoja mukaan. Niistä vessoista on AINA paperi loppu.

5. Mutta kauppojen aukioloihin mä taas en varmaan ikinä totu. Ensinnäkin supermarketit menee hirmu aikaisin kiinni, jo puoli kasilta. Ja sitten on siesta, joka tosin ei koske isompia ruokakauppoja, mutta jos ajattelit mennä hoitamaan jotain pikkuasiaa kuten ostamaan postimerkkejä tai uutta ripsaria iltapäivällä, niin hahaa eipä onnistu. Kaikki liikkeet on kiinni ainakin yhdestä kolmeen osa jopa 12.30-16.

6. Eripuolilla Italiaa käytetään erilaisia pelikortteja ja täällä Riminissä käytössä on romagnialaiset kortit (käytännössä samat kun espanjalaiset kortit, googlatkaa, en mäkään aikaisemmin ollut kuullutkaan) Mä en ole mikään korttihai edes tavallisilla ns. pokerikorteilla, joten voitte vaan kuvitella miten hukassa oon, kun yritetään pelata jotain noiden lasten kanssa.

4

7. Voisin vaikka vannoa, että Italiassa käytössä oleva etunimivalikoima on huomattavasti suppeampi kuin Suomessa! Musta tuntuu, että täällä oon tavannut enemmän saman kuin eri nimisiä ihmisiä. Esimerkiksi jos italialaisen pojan nimi ei ole Alessandro, Lorenzo tai Andrea, niin sitten se on Carlo tai joku Gian-alkuinen.

8. Italialaiset on lyhyitä. Muistan että googlattiin tätä mun host vanhempien kaa ja sillon tulokseksi saatiin, että italialaisten miesten kekipituus olis 169, mutta nyt wikipedia sanoo 172,2 cm ja suomalaisiten miesten keskipituus taas ois 181 cm. Naisilla vastaavat luvut taas on 162,1 cm ja 167,5 cm. Kummassakin tapauksessa mä olen silti pidempi kuin keskiverto italialainen mies ja sen ihan oikeasti huomaa kadulla kävellessä.

9. Italialaisten tyylikkyys on maailmanlaajuisesti tunnustettu tosiasia ja usein täällä tytöt näyttää siltä, että olisivat just kävelleet ulos muotilehdestä. Mutta paljon vastaan tule myös poikia, jotka on käyttänyt aamulla varmaan enemmän aikaa peilin edessä kuin minä. Kaikista suloisimpia musta on kuitenkin vanhat rouvat, jotka on aina tosi huoliteltuja ei todellakaan mitään Suomen tuulipukukansaa. Täällä ei mummot lähde edes arkiselle kauppareissulle ilman, että permanentti on ojossa ja kultakorut korvissa. Musta myös italialaiset lapset puetaan ehdottomasti suomalaisia fancymmin, vähän silleen "pikku aikuisiksi."  Eikä täällä todellakaan näy kypärämyssyjä, kuomia tai raiskin keltaisia kurahaalareita. Mutta helppoahan se on maassa, jossa ei tunneta myöskään räntäsadetta tai loskakelejä.

5

10. Kirjoitin jo aikasemmin, että täällä lapset on pidempään lapsia ja suomalaiset ikätoverinsa on huomattavasti itsenäisempiä, mutta yksi joka oikeasti kiinnitti mun huomion, niin tämä. Pojat on ruvenneet käymään uimakoulussa ja siellä tunnin jälkeen pukkarissa mammat ihan oikeasti pukee veikkaisin 6-8 vuotiaita lapsiaan kuin nukkeja. Siinä vaiheessa meikäläiseltä meinas tippua silmät päästä ja teki mieli heittää märällä uimalakilla, että nyt hei oikeasti! Kyllä mä ymmärrän, että tarhalapsi tarvii apua pukeutumisessa ja tonkin ikäinen ehkä kengännauhojen tai nappien kanssa, mutta Suomessa käydään alakouluikäisenä luokan kanssa uimakoulussa eikä siellä kukaan oo sulle T-paitaa laittamassa päälle, vaan ihan ite pitää osata.

11. Mua ihan oikeasti hämmentää miten italialaiset pysyy hoikkina, sillä täällä syödään tosi paljon makeaa. Aamupalakeksien lisäksi tavallinen välipala on usein kakkua tai crackereitä nutellalla.

12. Tää viimesin on hauska, italialaiset ei koskaan säätä pastaa. Muuten jos ruokaa jää yli niin, kaiken muun voi ihan hyvin pistää jääkaappiin säilöön ja syödä myöhemmin, mutta pastaa ei ikinä. Jos on keitetty liikaa niin se ylimääränen lentää roskikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti