7.9.2015

KIRJAKESÄ

Mä olin nuorempana oikee kirjanörtti. Rakastin ja rakastan kyllä edelleenkin lukemista, mutta sitten tuli lukio ja DNA:n rakenteen sekä derivaattojen (muka) opiskelun, treeneissä juoksemisen ja kaikkien niiden kotibileiden jälkeen aikaa jäi lähinnä muutamaan äikän kurssin pakolliseen romaaniin vuodessa. Italiassa rupesin vihdoin lukemaan englanniksi, mutta lähinnä junamatkoilla, ei siellä ollut ylimääräistä aikaa. Siksi tänä keväänä pääsykoekirjoista vapauduttuani päätin, että kesällä luen ainakin kymmenen kirja. Ihan sinne asti ei päästy, vaikka vähän huijasin ja ekat näistä meni jo toukokuun puolella.

books2

1) Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittaja
Kirja, joka mun oli pitänyt lukea niin tosi pitkään. Ja kun vihdoin sain sen käsiini, niin luin sen loppuun lähes yhdessä illassa. Niin hauska, niin osuva. 80-vuotias asiasta kuin asiasta mielensä pahoittava vanha jäärä osaa tiivistää jotain tosi oleellista Suomesta ja suomalaisuudesta. Tästä tunnistin omat isovanhemmat, vanhemmat ja ihan vaan itsenikin.

2) Gillian Flynn - Kiltti tyttö (Gone Girl)
Tän kirjan pilasin itseltäni, koska olin nähnyt elokuvan ensin. Ja siihen mä rakastuin ihan täysillä. Viiltävän jännittävä tarina ihmismielen pimeimmistä ja sairaimmista piirteistä. Taka-ajo, jossa ei hyvin pitkään osannut päättää kuka on hyvis ja kuka pahis. Amy vai Nick? Tottakai kirja on aina parempi, syvempi ja antaa enemmän, eli kyllä mä tätä suosittelen täysillä. Mutta se leffa, huhuh.

3) Jojo Moyes - Ole niin kiltti, älä rakasta häntä (Last Letter from Your Lover)
Ainut miinus mitä tästä voin sanoa, niin toi nimen suomennos. Kahdella tasolla, kahdessa ajassa, nykypäivän ja 1960-luvun Lontoossa tapahtuva tarina kaksista rakastavaisista. Tykkäsin henkilöistä ja musta oli myös mielenkiintoista lukea, miten viidessäkymmenessä vuodessa ihmisten arvomaailma ja se mikä on sopivaa, on muuttunut. Ei liian pliisu, ei liian kliseinen, ei liian ennalta-arvattava. Täydellinen rakkaustarina.

books3

4) Jonas Jonasson - Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann)
Jos jostain kirjasta tulee hyvä mieli niin tästä! Aivan kästtämättömän hauska tarina satavuotiaasta Allanista, joka karkaa vanhainkodista ja pakomatkalla käydään läpi koko hänen tapahtumarikas menneisyys, johon nyt sattuu kuuluumaan monta viimevuosisadan merkittävää historiankäännettä. Kun pääsin loppuun, niin mun teki mieli aloittaa samantien uudestaan. Tällainen huumori vaan iskee.

5) Anna Godbersen - Illan pitkät varjot (The Lucky Ones)
Glamourin, gangstreiden ja salakapakoiden New Yorkiin sijoittuvan trilogian viimeinen osa, oli sellasta kepeetä kesäluettavaa. Oon lukenut kaikki Godbersenit, eikä ne nyt ehkä maailman hienointa kirjallisuutta ole, mutta jos mun tavoin haaveilee salaa Great Gatsby elämästä 1920-luvulla, niin voin vaan suositella. Toi oli täydellinen kirja kaveriksi biitsillä tai aurinkotuolissa makoiluun.

6) Jennifer Clement - Varastettujen rukousten vuori (Prayers for the Stolen)
Tiedättekö kun on tarinoita, jotka jättää vain sanattomiksi. Sellaisia kirjoja, joiden jälkeen ei oikein tiedä mitenpäin olisi. Ja joiden jälkeen tulee sellainen olo, että onneksi, oi onneksi on syntynyt tytöksi Suomeen. Jos edellinen kirja oli kepeä ja vähän mitäänsanomaton, niin tää oli sen totaalinen vastakohta. Meksikon luoteisosissa hallitsee pelko, korruptio ja huumepomot. Miehet ovat lähteneet paremman elämän toivossa Amerikkaan ja tytöt puetaan pojiksi, jottei heitä kaapattaisi prostitoiduiksi. Juonessa ja kerronnassa oli jotain tosi lumoavaa, addiktoivaa. Tää oli sellainen, jota jäi miettimään pitkäksi aikaa. Ehkä mun koko kesän lempikirja.

books4

7) Paulo Coelho - Brida
Nojoo, tää oli sit tämmönen. Oon lukenut aikasemmin yhden Coelhon ja täytyy sanoa, että en vaan syty näille. Nautin kirjallisuuteni mielummin ilman sen suurempia sielullisiapohdiskeluja. Iralantiin sijoittuva, noituudesta kertova Brida menikin mökillä riippumatossa paremman puutteessa, kun muut lukemisvaihtoehdot oli Mauri Kunnaksen Kunnaksen Hurjan hauska autokirja tai 101 lastensatua.

8) Hugh Howey - Siilo (Wool)
Maapallon muututtua asuinkelvottomaksi ihmiskunta on muuttanut asumaan maan alle siiloihin, jossai elämää säätelevät tarkat säännöt ja hankalat olosuhteet. Näissä maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuvissa tarinoissa on aina jotain samanlaista, mutta Siilo yllätti mut koukuttavuudellaan. Juoni säily mielenkiintosena loppuun asti ja tämäkin kuuluu vahvasti "ei malttaisi laskea käsistään" -kastiin. Jos Hunger Games ja Divergent on aikanaan iskeny, niin ei tästä voi olla tykkäämätttä. Paitsi että tää oli sata kertaa parempi.

9) Jussi Valtonen - He eivät tiedä mitä tekevät
Tän voi tiivistää kolmeen sanaan. Todella hyvä kirja. En oo aikaisemmin lukenut yhtäkään Finlandia-palkittua teosta, mutta tää pieni tiiliskivi todellakin ansaitsee tuon tittelin. Aito ja ajankohtainen tarina amerikkalaisesta neurotieteiden professorista Joesta, tämän suomalaisesta ex-vaimosta Alinasta ja heidän pojastaan Samuelista. Kertomus rakkaudesta, valinnoista ja niiden seurauksista. Ja monesta muusta polttavasta aiheesta. Tätä ei olis vaan malttanut laskea käsistä ja loppuratkaisu sai mut oikeasti parkaisemaan ääneen: "Eiiiii, ei tää voi päättyä näin!" 5/5

Tää oli tällä kertaa vähän erilainen postaus, hot or not? Kiinnostaako mun lukemiset tulevaisuudessa vai jätänkö nää vaan suosiolla kirjallisuusblogeille? Mutta ennen kaikkea, jos teillä tulee nyt mieleen hyviä kirjoja niin velvoitan ilmottamaan niistä kommenttiboksissa. Syksy, pimeät illat ja rankkasateet on tulossa ja mä tarvin muutakin tekemistä kuin Netflixin.

8 kommenttia:

 1. Hitsi, sait kauheen lukemishimon aikaan mussa :D! Mä en ehtinyt kesällä saada yhtään kirjaa loppuun ja nyt taitaa kaikki lukemistarmo mennä kurssikirjoíhin. Mutta otan nää muistiin, jos vaikka joskus ehtisikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, ainoo hyvä puoli siinä, etten päässy kouluun, on se että voin pyhittää tän vuoden hyvälle kaunokirjallisuudelle :D tsemppii kursseihin ja toivottavasti löytyy aikaa muullekin lukemiselle!

   Poista
 2. Jes, ehdottomasti lisää näitä! Hyviä kirjoja ei voi vinkata liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täysin samaa mieltä! Eli lupaan pävitellä tänne jos/kun tulee hyviä kirjoja vastaan :)

   Poista
 3. osu ja uppos!!! todellakin näitä jatkossakin ;) okei suuuuper hyvän kirjan löydät mun kirjahyllystä, voit mennä sen siltä hakemaan, eli tapaus harry quopertin tapauksesta!!! juokse jo! älä läikytä kahvia! se on mun huoneessa, varotan mun porukoita. kysymys onkin kuka olen, osaatko liittää johtolangat yhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahahh vaikee, vaikee ;) voisin hyökkää sinne ens viikolla, koodaillaan aikatauluista lähempänä!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hihii kiitti <3 ja jooo näitä siis tulossa jatkossakin!

   Poista